@BIM
Ken je ze nog: de grote blauwdrukken waar de architect mee aankwam als er een huis gebouwd ging worden? De aannemer voorovergebogen over de tekening en op het kantoortje iemand met een blocnote en een potlood, die uitrekende hoeveel materiaal er nodig was en wat het zou gaan kosten. Later werden het tekenbord en de liniaal vervangen door de computer en de digitale meetlat. Wijzigingen aanbrengen in het bouwplan en de daarbij behorende berekeningen werden een stuk eenvoudiger; men groeide mee met de modernisering in de bouw.
Nog lang werd er in 2D getekend: het platte vlak. Tegenwoordig kunnen bouwtekeningen ook in 3D worden uitgevoerd. Het grote voordeel hiervan is dat je met deze tekenwijze ook volumes kunt weergeven en gebruiken om vast te stellen hoeveel materiaal er nodig is. Van hieruit zijn dan de kosten nauwkeurig te berekenen.
Dat klinkt heel simpel en efficiƫnt. Als we zorgen dat 2D-tekeningen allemaal 3D-tekeningen worden, dan zal het proces van berekenen een stuk eenvoudiger worden. Maar de realiteit is helaas anders. Op veel calculatieafdelingen van bouwbedrijven wordt nog bijna altijd uitgegaan van 2D-tekeningen.
Het grote voordeel van 3D-modellen is dat je alle ontstane volumes een label kunt meegeven. In die labels kun je diverse eigenschappen verwerken, zoals waaruit een wand is samengesteld: steen, isolatie, beton of stucwerk. Als die labels en eigenschappen per materiaal nauwkeurig worden vastgesteld, krijg je een heel specifieke berekening van de benodigde materialen en de daarbij behorende kosten.
Het 3D-model wordt BIM genoemd: Building Information Model. Steeds meer architecten werken met BIM. Vorig jaar ben ik mijn bedrijf @BIM gestart, met het doel om de benodigde berekeningen vanuit het 3D-model meer te gaan toepassen. Ik ben specialist in het gedetailleerd calculeren vanuit BIM en ben ervan overtuigd dat het een fantastisch modern stuk gereedschap is in de huidige bouwwereld.
Met @BIM ga ik zelfs nog twee stappen verder: een 3D-model wordt een 5D-model. De vierde dimensie is de tijd, de bouwplanning, en de vijfde dimensie zijn de bouwkosten. Calculeren en plannen in de bouw wordt door het uitgebreider toepassen van BIM-management en mijn rekenwijze een stuk efficiƫnter. Je zult in de bouw nog meer van mij en @BIM gaan horen, daar kun je op rekenen!

Contactgegevens
Bedrijf/organisatie
Edward Groenendaal
E-mailadres
groenendaal@edbim.nl
Telefoonnummer
06 - 10 20 61 02
Social media